torsdag, januari 01, 2004

Djävulsstjärnan

Jo Nesbø
DJÄVULSSTJÄRNAN
Kriminalroman - Forum
[+]

Så sent som i våras kom förra delen i Harry Hole-serien, Smärtans hus, en mycket spännande och välskriven kriminalroman. Och del fem (den fjärde på svenska) är precis lika bra! Det är otroligt kul. I min recension av Smärtans hus uttryckte jag en förhoppning om att smarta polisinspektören Beate Lønn skulle få komma tillbaka i nästa bok. Och det gör hon också, det är lika kul det. Men annars är det ganska eländigt. Harry har arbetat hela vintern med Ellen-fallet, hans kollega som blev ihjälslagen när hon, som Harry misstänker, råkat komma alldeles för nära en viss Prinsen och hans skumma affärer. Och Rakel, som det verkade så kärt med i senaste boken, har till sist givit upp sina försök att få förhållandet med Harry att fungera. Är det inte alkoholen som sätter käppar i hjulet är det Harrys krävande jobb med konstiga arbetstider. Inte ens chefen på våldsroteln, Bjarne Møller, kan längre hålla Harry Hole bakom ryggen. Nu får det vara slut på strulet, faktiskt börjar alla på avdelningen bli ganska trötta på Holes konspirationsteorier.

Men även om det sägs vara lågsäsong för brott under industrisemestern i juli händer det ändå en hel del under denna mycket svettiga sommar i Oslo. Och trots att Harrys avskedsansökan ligger på krimchefens skrivbord i väntan på en underskrift blir Harry inkallad att jobba med ett ruskigt mordfall. En ung kvinna har hittats mördad, med ett avskuret finger och en röd diamant i form av en stjärna placerad under ögonlocket. Tom Waaler, kollegan som har Princes Purple Rain som signal i mobiltelefonen och som Harry misstänker ligger bakom en smugglarliga, visar sig vara den ende av kriminalkommissarierna som inte har semester. Samarbetet är ett faktum, särskilt när ytterligare ett liknande fall avslöjas, och ett till, och... Gärningsmannaprofilering måste göras, spaningsarbete sättas i gång och mitt i alltihop är Harry Hole precis sig lik.

Intrigen är som vanligt klurigt konstruerad och då och då händer det något som vänder allting upp och ner. Och sedan får allt förstås sin förklaring i bokens upplösning, mycket snyggt. (Jag fnissar lite åt att författaren möjligen, precis som jag, på grund av att en viss karta spelar en stor roll i jakten på gärningsmannen, kan ha sett lågbudgetfilmen Dr Sleep med bland andra Goran Visnjic. Det handlar om pentagram, om älvkors, på norska "marekors", som även är bokens originaltitel, om symbolism - fast ändå inte.) Ja, Djävulsstjärnan är en bok som det är omöjligt att lägga ifrån sig, särskilt om man har läst de föregående delarna i serien och liksom jag har fallit för Harry Hole. Det här är förmodligen en av höstens allra bästa deckare! Fler än jag tycker så. Efter att författaren förutom Sverige också har erövrat Danmark, Finland, Tyskand, Holland och Belgien kommer nu hans böcker att översättas till engelska, med början med just Marekors, Djävulsstjärnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...