torsdag, januari 01, 2004

Fågelvägen

Ann-Marie MacDonald
FÅGELVÄGEN
Roman - Wahlström & Widstrand
[+]

Madeleine McCarthy är åtta år när hon i början av 60-talet, mitt under det kalla kriget, återvänder till Kanada från en tids vistelse i Tyskland tillsammans med sin familj, pappa Jack, mamma Mimi och storebror Mike. Pappa flygofficeren har fått en ny tjänst på flygbasen i en liten stillsam stad och familjen, som är van vid att flytta runt, gör sig genast hemmastadd på lugna gator med trevliga grannar och nya vänner, grillfester, biobesök och bridgekvällar. Men i skydd av den vackra fasaden kan en pedofil, i detta fall en dominant lärare i småskolan, utöva sina manipulativa vidrigheter. Ingen får - eller vill - berätta vad det innebär att stanna kvar efter skolan. Föräldrarna frågar knappt, barnens svar ("Vi gör... övningar") accepteras utan att blinka. Ann-Marie MacDonalds språk är kristallklart när hon ur en liten flickas synvinkel skildrar Madeleines vardag, med allt från de otäcka sexuella övergrepp som hon och hennes klasskamrater utsätts för, till förtroliga samtal med pappa och spännande äventyr med vännerna.

Mimi är den perfekta hustrun, alltid redo, och hittar hon någon gång någon mystisk lapp i makens byxor när hon går igenom fickorna innan tvätt så vet hon bättre än att göra någon stor affär av det. Men det som kan verka som en otrohetsaffär från Jacks sida är i själva verket ett oskyldigt (nåja...) hemligt uppdrag, han sitter "barnvakt" åt en sovjetisk raketforskare som har hoppat av till väst. Uppdraget måste givetvis döljas för alla utomstående, det blir komplicerat och får till och med katastrofala följder. Huvudspåret i Fågelvägen har annars inspirerats av en verklig händelse i Kanada på 50-talet. En liten flicka försvinner och när hon hittas mördad anklagas en yngling för brottet. Madeleine får dock sina egna misstankar om vem som ligger bakom mordet när hon lyckas tjuvlyssna sig till vad som har hänt med flickan och ja, det där känner hon ju igen... Men med hjälp av ganska tvivelaktiga vittnesmål döms den unge mannen, Madeleines granne och vän, mot sitt nekande till döden för våldtäkt och mord.

I bokens sista tredjedel möter vi den vuxna Madeleine, och... det blir ju inte dåligt helt plötsligt, inte på något sätt, men jag hade ändå föredragit att stanna kvar på 60-talet, hela boken igenom. För fyra år sedan debuterade kanadensiska Ann-Marie MacDonald med romanen På dina bara knän, en fantastisk släktsaga där musiken klingade starkt genom hela boken om de fyra mycket olika systrarna i familjen Piper. Fågelvägen är med sina 750 sidor ett ännu maffigare bygge, ännu ett familjedrama att sjunka ner i. Berättarglädje, engagemang och kunskap förenas i en berättelse om en familjs, en stads hemligheter och lögner, samt ett mordmysterium med oväntad upplösning. Det krävs en by för att döda ett barn, ett citat som blir skrämmande relevant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...