torsdag, januari 01, 2004

Flickan med majblommorna

Karin Wahlberg
FLICKAN MED MAJBLOMMORNA
Kriminalroman - Wahlström & Widstrand
[+]

Alla som någon gång har bott i hyreshus har väl erfarenhet av den gemensamma tvättstugan - gammalt ludd i torktumlaren, arga lappar, blöt tvätt på golvet, stöld... Tvättstugor är vanliga platser för konflikter grannar emellan, men i denna bok stannar det dessvärre inte vid vanligt käbbel. En äldre dam blir offer för ett mycket brutalt överfall som sker i just en tvättstuga och så småningom avlider hon till följd av sina skador. Ligger det något gammalt groll bakom dödsmisshandeln eller är det någon vanvetting ("Tvättstugemördaren!") som går lös eller vad handlar det om?

Louise Jasinski, som är mitt uppe i en jobbig separation från sin man, inte helt utan komplikationer, vikarierar för kriminalkommissarie Claes Claesson, som i sin tur är föräldraledig med lilla Klara. Veronika är alltså tillbaka på sin arbetsplats på sjukhuset och det blir dessa två kvinnor som står i centrum för handlingen. Och det är ett mycket lyckat grepp, tycker jag och får associationer till Lars Weiss senaste bok, Vita vrister, där kommissarie Helena Colliander, chef för polisens gärningsmannaprofilgrupp, klev fram lite extra. Ytterligare en person av kvinnligt kön får betydelse för handlingen, titelns flicka som var ute och sålde majblommor i huset den aktuella dagen. Inte bara kan hon vara ett viktigt vittne som sitter inne med information om vad som hände i tvättstugan, vi får dessutom en engagerande och gripande inblick i hennes liv som man inte skakar av sig i första taget.

Karin Wahlberg är produktiv och jag tackar för att hon redan kommer med del fyra i den populära kriminalserien om Claes Claesson och Veronika Lundborg, om kollegorna Louise Jasinski, Erica Ljung, Peter Berg och dom andra. Jag har följt författaren från den allra första boken, Sista jouren, som kom 2001. En mycket bra debut som smakar mer! skrev jag i recensionen då och förväntningarna har verkligen infriats, eftersom jag efter varje bok har börjat längta efter nästa i serien. Det är ett mycket gott betyg till en författare i den här genren. Mot slutet av Flickan med majblommorna läser jag till och med nästan extra sakta med flit, allt för att få boken att räcka så länge som möjligt. När kommer femman?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...