torsdag, januari 01, 2004

Vita vrister

Lars Weiss
VITA VRISTER
Kriminalroman - Norstedts
[+]

Ända sedan jag läste ut förra årets succé I morgon du, första delen i en serie om det spännande arbetet i polisens gärningsmannaprofilgrupp (GMP) på Rikskrim, har jag sett fram emot en fortsättning. I Vita vrister samarbetar återigen Stellan Sager, psykiater och specialist på gärningsmän och brottsplatser, med kommissarie Helena Colliander, chef för GMP, och Ivar Steen, spanare på enheten. Det är sommar och sol och någon vettvilling överfaller och våldtar flickor när de är ute och löptränar i skogen. Bokens titel är måhända förbryllande, men kommer sig av att gärningsmannen i samtliga fall med brutalt våld har skadat fötterna på sina offer. Hm, mystiskt, det kan ha något att göra med att "stoppa dem i steget", tror Stellan. Men i så fall varför?

Handlingen utspelar sig till största delen i vilda Västmanland, i triangeln Arboga-Köping-Kungsör, där den otäcke våldtäktsmannen har mutat in sig ett område. Den lokala polisen med hårdingen Karlén i spetsen kommer ingen vart, utan tvingas ta hjälp av GMP för att så snart som möjligt kunna ringa in våldsverkaren. Samtidigt som Colliander och hennes mannar arbetar med fallet, agerar även en "osynlig hämnare" med vad som verkar vara privata motiv. Denna "hämnare" jagar på bra och det blir något av en kapplöpning med polisen om vem som hinner fram till den skyldige först.

Jag vill verkligen inte tro att den förra boken i serien var en engångsföreteelse, men författaren skämde väl bort mig då. I Vita vrister saknar jag till exempel samhällskritiken som jag uppskattade i I morgon du. Skildringen av Stockholm och dess undre värld var också mer lyckad, medan miljön i den andra boken tyvärr aldrig blir lika fängslande. (Möjligen håller boende i Arboga, Köping, Kungsör och Västerås inte med mig om den saken...) Stämningen mellan Stellan och Helena är fortfarande spänd och jag blir lite trött på att läsa om det, även om saker och ting kanske får en annan vändning mot slutet. Svaret på mitt "varför?" blir när boken är utläst och fallet uppklarat ett "därför" som inte känns alldeles trovärdigt. Ändå är Vita vrister en läsvärd kriminalroman och jag gillar att läsa om Helena och hennes arbets- och privatliv som ensamstående mamma till två tonårskillar. Mycket att känna igen sig i där, fotbollsträning i regnet, mobiltelefoner, Sagan om ringen och Backpacker på datorn etc. Jag tar i lite och sätter ett [+] i betyg, men vågar hoppas på en starkare fortsättning i seriens tredje del.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...