söndag, april 22, 2007

En helt annan historia

Håkan Nesser
EN HELT ANNAN HISTORIA
Kriminalroman - Albert Bonniers
[+]

Efter att ha läst den första boken om den sympatiske kriminalinspektören Gunnar Barbarotti, Människa utan hund, kändes det ganska självklart att läsa del två i den planerade kvartetten - En helt annan historia. Visst är G.B. en frånskild och medelålders man enligt mall 1A i kriminallitteraturens värld, men i stället för att lyssna på opera ägnar han sig i alla fall åt bibelläsning och bön... Okej, en och annan drink slinker väl ner också. Nessers lättlästa, ibland lite torra språk som flyter på helt stilla och då och då glittrar till gör Barbarotti några nyanser djupare ändå.

Redan på bokens allra första sidor träffar vi mördaren för första gången, genom hans dagboksanteckningar från en semesterresa i Bretagne i början av 2000-talet. Denne mördare annonserar också sina mord på ett ovanligt sätt, genom att skicka brev till Barbarotti och i förväg tala om vem han tänker döda. Offren tilhör alla den lilla grupp svenska turister som träffades i en fransk semesterby den där sommaren 2002, två par och två singelkillar, som festade, badade, umgicks tillsammans. Fem år senare (i augusti 2007!) får det allra första brevet Barbarotti att avbryta kärlekssemestern på sköna Gotland med Marianne. Deras förhållande ges f ö ganska stort utrymme och antingen gillar man att läsa om det eller inte. Jag tycker att det är ganska mysigt. I fortsättningen varvas dagboksanteckningarna med polisarbetet, vilket hela tiden håller spänningen vid liv. Utredningen kommer att koncentreras till Kymlinge, eftersom det visar sig att semesterfirarna hade en eller annan anknytning till den lilla fiktiva staden, något man kanske kan höja på ögonbrynen inför.

En helt annan historia håller annars måttet, det är en rafflande intrig, men till min jättestora besvikelse lyckas jag, tro det eller ej, lösa gåtan redan halvvägs in i boken. Och jag tror inte att det är en gåta det är meningen att man ska lösa i förväg. Eller? Även om det förstås är spännande att läsa vidare för att ta reda på om jag har rätt, är jag ändå inte helt nöjd. Jag vill bli överraskad. Slutet öppnar upp för flera nya möjligheter för Gunnar Barbarotti, såväl i karriären som i privatlivet, det ser jag fram emot att få läsa mer om. Får man önska? Gärna lite mer om kollegan Eva Backman, tack.

4 kommentarer:

 1. Anonym21:26

  Hejsan
  vill bara skicka en fråga till någon efter att ha läst ut en helt annan historia men är mest förbryllad av de sista två meningarna i boken. Vad menas egentligen? Har jag missat hela poängen (det känns så)? Några teorier kanske finns för att upplysa min vardag.
  En väldigt bra bok måste jag säga också.
  Uranus

  SvaraRadera
 2. Så irriterande, nu när jag läser om de två sista meningarna i boken (var förstås tvungen att gå coh slå upp) förstår jag inte heller riktigt vad som menas. Och inte har jag tid att just nu läsa om hela boken för att kanske få en förklaring. Men visst är det en bra bok!

  SvaraRadera
 3. Anna-Karin Østlie21:11

  Jag har en fråga till bokmoster. Vilken detalj i 'Anteckningar från Mousterlin' var det som triggade dig och Asunander att lösa vem mördaren var?

  SvaraRadera
 4. Anonym14:20

  De sista två raderna är väl bara en cliffhanger inför tredje boken. Hur ska det gå med kärleken?

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...