lördag, juli 04, 2009

Jorden runt - Asien

Jag börjar med att göra en liten egen avstickare under den här etappen av Jorden runt-resan. Två av böckerna på litteraturlistan, Bittert arv och Norwegian Wood, har tidigare hamnat i högen för oavslutade böcker och även om jag nu har ett gyllene tillfälle att göra ett nytt försök (och kanske gör det också), valde jag att läsa den kinesiske Nobelpristagaren Gao Xingjian. Men. Den utvalda titeln, En ensam människas bibel, kändes alldeles för tung för mig just nu, så i stället har jag läst novellsamlingen När jag köpte ett spinnspö åt farfar.

Gao Xingjian är bosatt i Frankrike sedan i slutet av 80-talet och numera också fransk medborgare. 2000 fick han Nobelpriset i litteratur med motiveringen ”för ett verk av universell giltighet, bitter insikt och språklig sinnrikhet, som öppnat nya vägar för kinesisk romankonst och dramatik”. Xingjian har i kinesisk litteratur bl a introducerat den inre dialogen, något den inledande titelnovellen är ett bra exempel på. Huvudpersonen minns sin barndom medan han - kanske eller kanske inte - vandrar runt i trakten där han växte upp. Minnena flödar fritt och blandas med andra iakttagelser.

Xingjian var spännande läsning och för mig något nytt. De noveller jag är lite tveksam till uppvägs av dem jag tycker om, som Vid havet, där en hel arbetsplats åker på gemensam badsemester, och Ärtblomma, där en äldre man minns sin ungdoms kärlek.

4 kommentarer:

 1. Skönt att höra att det är fler än jag som inte tyckte Bittert arv var någon höjdare. Jag tog mig igenom den till slut på ren envishet - dumt när det finns så många bra böcker att läsa i stället!

  SvaraRadera
 2. b-loggboken: och jag blir också glad att höra att jag inte är ensam. Hade faktiskt tänkt göra ett nytt försök någon gång, t ex nu när vi befinner oss i Asien, men jag vet inte... Som sagt, det finns många andra böcker i stället.

  SvaraRadera
 3. livet är för kort för att plåga sig igenom om det inte känns rätt! Har nyss skrivit om Norwegian Wood på bloggen, rekommenderar den varmt!

  SvaraRadera
 4. Amoroso: du har helt rätt. Men Norweigan Wood kom jag inte igenom förra gången jag försökte, ska jag ändå pröva igen? Jag är osäker...

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...