lördag, mars 31, 2012

Bokhyllerunda - W

Tack vare filmen The Perks of Being a Wallflower med bl a Paul Rudd, Dylan McDermott och Emma Watson har denna bok från 1999 blivit aktuell i år igen. Min recension av den svenska översättningen är från 2001:

Stephen Chbosky
WALLFLOWER - KONSTEN ATT TITTA PÅ
Roman - Bokverket

Minnet av hur det var att vara tonåring bleknar tyvärr alltmer som tiden går. Då är det bra att det finns böcker som kan påminna en något om hur det faktiskt var en gång, alla har ju inte egna dagböcker att rota i... Nu hade väl inte min egen uppväxt några större yttre likheter med den som skildras i Wallflower, men vissa saker är universella och tidlösa. Oavsett ålder och kön kan säkert de flesta på något sätt identifiera sig med den väldigt amerikanska ungdomen som här skildras under ett år i början av nittiotalet.

Ordet wallflower, som inte alls översätts i boken, betyder "panelhöna" eller någon som "försvinner in i tapeterna". Bokens 15-årige huvudperson Charlie blir visserligen för läsaren väldigt tydlig, men är annars mer passiv och iakttar sin omvärld på avstånd. Wallflower är en brevroman, enkelt berättad och därför lättläst utan att för den skull vara ytlig. I ett femtiotal brev skriver Charlie anonymt till sin "kompis", en för oss okänd mottagare. I dessa brev kan han öppna sig och berätta om sina funderingar och tankar, om sin familj, om brorsan som spelar fotboll på ett college långt bort, om systern som ofta har problem med killar och om bästa vännen som tog livet av sig. Charlie skriver också ofta om Bill, en lärare som tar sig an honom lite extra, ger honom böcker att läsa och uppmanar honom att delta i livet i stället för att bara titta på.

9 kommentarer:

 1. Aldrig hört talas om varken boken eller filmen, hmm!

  SV: Ja, det ska bli otroligt roligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen har premiär i september så det är inte så konstigt. Men nu har du full koll ;)

   Radera
  2. Och jag också!

   Radera
 2. Åh, den står i min hylla. Jag tror att du lockat mig till nästa bok. Visste inte att den är film dock, mina kunskaper är då begränsade vad gäller film. Ska komma eller finns som film?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu fick du svaret på köpet här ovan, Anna! Har du boken på svenska eller engelska?

   Radera
  2. På engelska, i en knallgul version. Den har stått länge oläst men nu så tänker jag sätta fart.

   Radera
  3. Åh, du börjar direkt, kul!

   Radera
 3. Så den finns alltså på svenska?!:O Jag som tyckte att jag kollade runt innan, tydligen inte tillräckligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så konstigt att du missade den, den gavs ut på svenska redan 2001! Förmodligen slut på förlaget, men kanske finns på bibliotek eller second hand?

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...