torsdag, oktober 11, 2012

Grattis Mo!

Årets Nobelpris i litteratur tilldelas kinesen Mo Yan (en pseudonym som betyder Tala inte), med motiveringen: som med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid.

En ung pristagare i sammanhanget, endast 57 år. Har inte läst, men kommer så klart göra det nu. På svenska finns Vitlöksballaderna, Det röda fältet och Ximen Nao och hans sju liv. Av de titlar som finns översatta till engelska är det kanske Big Breasts and Wide Hips som lockar mig mest, en bok som förbjöds i hemlandet Kina.

In a country where men dominate, this epic novel is first and foremost about women. As the title implies, the female body serves as the book's most important image and metaphor.

4 kommentarer:

 1. Även jag tänker bekanta mig med denne författare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst blir man nyfiken och undrar vad det är hos just den här författaren som gjorde att han fick priset.

   Radera
 2. Jag tycker också att Big Breasts and Wide Hips lät intressant. Men det blev Vitlöksballaderna som klickades hem precis. ;) Jag är inte en sån som läser alla nobelpristagare, men när jag ändå var inne och beställde en (helt annan) födelsedagspresent ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Ska bli kul att läsa sen vad du tyckte. Jag avvaktar lite, vet att personer i min närhet har kastat sig över beställningsknappen, så jag lånar så småningom :)

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...