söndag, februari 09, 2014

HBTQ-tema: Flicka eller pojke?

I en bok med titeln Flicka möter pojke kan man kanske tro att huvudpersonernas kön är bestämda och fastslagna en gång för alla, men så är det inte riktigt. Handlingen i Ali Smiths bok från 2008 kretsar kring de två systrarna Imogen och Anthea som båda jobbar på en trist reklambyrå. Sedan träffar de Iphisol som visar dem något helt nytt, på flera plan i deras liv.

Flicka möter pojke är en modern tolkning av myten om Iphis, en flicka på det antika Kreta, som för att överleva måste låtsas vara pojke, men som blir kär i en kvinna. Och temat, ”flicka möter pojke”, är ju världens äldsta, men Ali Smith lyckas förstås vrida till det hela genom att stoppa in lite queer-teori. (från min recension)

En bok som inleds med meningen Nu ska jag berätta om när jag var flicka, säger farfar är ett perfekt boktips till Putin och andra intresserade!

Fler HBTQ-boktips får du under OS hos: Sannas bokhylla, Feministbiblioteket och Bokdivisionen.

6 kommentarer:

 1. Spännande, i alla fall teoretiskt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt bra, jag ska försöka läsa mer Ali Smith.

   Radera
 2. Anonym17:21

  Det låter som en jätteintressant bok! Om du är sugen på fler HPTQ-tips så har jag skrivit en tipslista till Putin på min blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt fint skriven, rekommenderas. Kul med fler tips!

   Radera
 3. Den hade jag inte hört om, tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ali Smith är en författare värd att uppmärksamma i sammanhanget. Ny roman kommer i augusti, How to Be Both, men vet inte mer än titeln än.

   Radera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...