tisdag, augusti 21, 2007

Bokfemman v 34

Veckans tema för Bokfemman är svensk litteratur. Nämn dina 5 favoriter, böcker eller författare av den svenska litteraturen. Hm, så här fick det bli:

Vilhelm Moberg - Utvandrarsviten. Fyra romaner, javisst, men för mig hänger de ihop. Berättelsen om Karl-Oskar och Kristina, Robert och Ulrika och de andra, sitter av flera anledningar djupt i min själ.
Selma Lagerlöf - Kejsarn av Portugallien. Underbar! Verkligen.
Torbjörn Flygt - Underdog. Om Johan som växer upp i sjuttio- och åttiotalets Malmö, med allt vad det innebär.
Marie Hermansson - Musselstranden. Läsvärda är också Svampkungens son och Mannen under trappan.
Karin Wahlberg - hennes deckare vill jag inte missa. Böckerna om kriminalkommissarie Claes Claesson och läkaren Veronika Lundborg utspelar sig ofta i sjukhusmiljö, vilket jag tycker är intressant.

5 kommentarer:

 1. Å, jag gillar också Underdog och Musselstranden. Utvandrarsviten tycker jag också om. De andra två har jag inte läst så mycket av, förutom Lagerlöfs Nils Holgersson som var en favorit när jag var yngre.

  SvaraRadera
 2. Kejsarn står oläst i hyllan än så länge.

  Utvandrarsviten läste jag för så länge sedan att jag inte minns mycket. Köpte den dock i två band på bokrean i våras.

  SUB, SUB, SUB... :o)

  SvaraRadera
 3. maria: Nils Holgersson är faktiskt den enda av Lagerlöf som jag inte är så förtjust i! Hon har skrivit så mycket annat som jag gillar betydligt bättre. Men annars verkar vi ha lika smak! ;-)

  marianne: SUB, haha, ja, jag känner ju igen det där... Min Utvandrarsvit är f ö två slitna pocketvolymer, men de gör sig ändå ganska bra bredvid de andra Moberg i hyllan. Sentimental value och så.

  SvaraRadera
 4. Wahlgren har jag här hemma oläst i hyllan. Hermansson har jag aldrig läst men min bokklubb har haft hennes böcker som huvudbok någon gång. Man kanske skulle ha tackat ja då egentligen.

  SvaraRadera
 5. malin: ja, läs gärna Marie Hermansson om du får tillfälle. En svensk författare som är väl värd att upptäcka!

  SvaraRadera


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...