Kvinnan i Jerusalem - Abraham B. Yehoshua
Abraham B. Yehoshua räknas som en av Israels främsta författare, med flera böcker översatta till svenska. Kvinnan i Jerusalem var min första av honom, men jag fastnade tyvärr inte tillräckligt för att jag ska vilja läsa fler. Fast man vet aldrig. Det talas om Nobelpris…
Flyga drake - Khaled Hosseini
På rekommendation av bl a Bai valde jag afghanske Hosseinis debut i st f Tusen strålande solar från litteraturlistan. Vissa saker i boken är väl i sentimentalaste laget för mig, lite för många sammanträffanden. Om tolvårige Amir och jämnårige tjänaren Hassan som växer upp tillsammans i sjuttiotalets Kabul, om vänskap, svek och förlåtelse.
Hur man botar en fanatiker - Amos Oz
Denna lilla bok delades för ett tag sedan ut till alla gymnasieelever i åk 2, därför fanns den hemma hos mig. Amos Oz är en israelisk författare, som här presenterar sitt förslag på lösning i konflikten mellan israeler och palestinier, en som han säger plågsam kompromiss.
Sirenerna i Bagdad - Yasmina Khadra
Under pseudonym skriver Mohammed Moulessehoul en stark skildring av en ung man från en liten by i Irak. Hans liv förändras drastiskt efter en rad händelser, bl a blir pappan trakasserad av amerikanska soldater. Besatt av att hämnas kränkningarna bestämmer han sig för att ansluta sig till en terroristcell. Jag uppskattade författarens förra bok, Efter attentatet, och den här är minst lika bra.
En fattig familjs hem tar bara fem minuter att riva - Pernilla Ahlsén
Boken har underrubriken ”livet i skuggan av konflikten” och är skriven av en svensk journalist som tillbringade två år med att resa fram och tillbaka mellan Israel och Västbanken. Där lärde hon känna både israeliska och palestinska kvinnor och intervjuade dem om deras livssituation.
Dessutom: i den danska dokumentärserien Med huvudduk och höga klackar - ung generation människor i sex olika länder i Mellanöstern som just nu visas i SVT (måndagar 18.45) har man hittills klarat av Qatar och Iran. Fyra avsnitt kvar (Libanon, Israel, Syrien, Turkiet), missa dem inte.
Det blev en riktig djupdykning i Mellanöstern för mig och jag passade även på att minnas böcker jag läst tidigare, t ex av Latifa, Ana och Åsne. Det finns mycket mer att läsa och lära om denna del av världen, t ex hade jag gärna läst den tredje boken på vår litteraturlista, palestinska Suad Amirys Sharon och min svärmor, men jag lämnar det för tillfället och reser nu vidare till Asien.
Så bra presentationer fu gjort, nu vill jag ju läsa mer...
SvaraRaderaLyran: jag fastnade verkligen i Mellanöstern och hade gärna stannat kvar lite till. Det får kanske bli på nästa jordenruntresa, för nu är det Asien som gäller!
SvaraRadera