fredag, september 07, 2007

Tröstaren

Karin Wahlberg
TRÖSTAREN
Kriminalroman - W&W
[+]

Med en dramatisk inledning som påminner en del om förra boken, Blocket, drar Karin Wahlbergs sjätte bok om kriminalkommissarie Claes Claesson och läkare Veronika Lundborg i gång. I Blocket var det Veronikas dotter Cecilia som vandrade hem på folktomma gator en mörk natt och blev överfallen av en okänd gärningsman. Trots att hon fick allvarliga sviter efter misshandeln hade Cecilia ändå tur, hon överlevde medan kvinnan som råkar ut för ungefär samma sak i nya boken Tröstaren mister livet till följd av sin skottskada. Parallellstory: ett litet nyfött barn hittas utanför polisstationen i en papplåda. Vem har lämnat det där?

Det är "damernas" som gäller även denna gång (se: Flickan med majblommorna), kommissarie Claes mullrar mest runt, handlar på Ica och hämtar på dagis någon gång. Det är nämligen hustrun Veronika som på Oskarshamns sjukhus måste operera den skottskadade kvinnan. Till en början verkar allt ha gått bra, men patientens oväntade och plötsliga död gör att Veronika hamnar på löpsedlarna i samband med en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Claes kollega Louise Jasinski styr och ställer i utredningen, samtidigt som hennes privatliv går en ljusnande framtid till mötes. Som vanligt en bra och smidigt skriven dialog, bra skildring av privatlivet, intrigen, tja, den håller, känns realistisk, men är den här gången kanske inte den mest spännande jag stött på.

Trots bokframgångarna jobbar Karin Wahlberg fortfarande som läkare vid Universitetssjukhuset i Lund. Undrar just hur mycket hon får prata om Claes och Veronika under sina arbetspass! Jag misstänker annars att hon har sneglat lite på sina författarkollegors framgångar med lokalförankringen, för i Tröstaren pushas Oskarshamn fram betydligt mer än i föregående böcker. (Att det är i Oskarshamn som Claes och Veronika bor nämndes ju faktiskt först i förra boken.) Lite extra roligt är att jag råkar känna till området en smula. Fårbo, Figeholm, Misterhult. Och det är klart, får västkusten sina deckare ska ju inte östkusten vara sämre, så det är bara en jättekul utveckling!

Fler recensioner av Karin Wahlbergs böcker:
Blocket
Flickan med majblommorna
Ett fruset liv
Hon som tittade in
Sista jouren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar


Tack för din kommentar, välkommen tillbaka för ditt svar :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...